https://tron.co.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/734227nambr_uan.jpglink
https://tron.co.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/611653nambr_tu.jpglink

 

Opšti Uslovi ---------- Politika Privatnosti --------- Ugovor


 

 

 

 

 

Bezicni ili Wireless internet

Povezivanje na Internet bezicnim putem namenjeno je pre svega poslovnim korisnicima kojima je potreban veoma brz pristup internetu uz visoku pouzdanost i kvalitet veze.

Nakon povezivanja jednog racunara na internet bezicnim putem, moguce je integrisati celokupnu postojecu lokalnu mrezu na internet, pri cemu se sa svih radnih mesta mogu koristiti svi internet servisi www, ftp, telnet, news,mail...

Brzi razvoj bezicne internet tehnologije omogucio je medjutim i individualnim korisnicima da se uvere u sve prednosti i blagodeti brzog interneta.

Tehnicki uslovi za prijem bezicnog interneta

Wireless ili bezicno povezivanje na Internet je najnoviji svetski trend u povezivanju racunara ili racunarskih mreza. Obezbedjuje formiranje lokalnih mreza bezicnim putem ili povezivanje vec formiranih mreza u vece mreze pa tako i na internet.
Na strani korisnika potrebno je obezbediti opremu koja se sastoji od wireless kartice, access point-a ili rutera, zatim usmerene antene i antenskog kabla sa pripadajucim elementima.

Kako oprema radi na visokim frekvencijama (malim talasnim duzinama), potrebno je obezbediti opticku vidljivost izmedju lokacije na kojima se zeli ostvariti ovakav tip veze do jednog od nasih predajnika koji se nalaze na lokacijama: zgrada Doma Drustvenih u Kraljevu, Vodotoranj, Stolovi, Mataruska Banja, Borca, Vrdila i Goricani.

Sve nase antene i primopredajni uredjaji koji su u upotrebi, proizvod su renomiranih svetskih proizvodjaca kao sto su Cisco, Pacific Wireless, Hyper Link, Andrews ili Breeze Net. Broj i (lokacije postavljenih antena...link) garantuju kvalitetnu pokrivenost signalom na teritoriji cele opstine Kraljevo.

Omoguceno je povezivanje brzinama do 108Mb/s sto je visestruko brze nego koriscenjem HDSL tehnologije poprecnim vezama preko iznajmljenih telefonskih linija, ADSL interneta preko telefonske parice i obicnog kablovskog interneta.

Ovakvim povezivanjem korisnik dobija non-stop, dakle 24h prisustvo na Internetu bez  pozivanja provajdera kada se pojavi potreba za koriscenjem Internet servisa. Osim toga, nema placanja telefonskih racuna, pa se ovaj nacin povezivanja na Internet smatra najisplativijim za krajnjeg korisnika.

Bitna prednost bezicnog sistema je i potpuna otpornost na spoljne meteoroloske uticaje kao sto su smog, kisa, sneg, vetar ili magla.

Sto se standarda tice, podrzani su svi poznati i neophodni standardi koji se danas primenjuju kod prenosa Interneta kao sto su IEEE 802.11, IEEE 802.3 a postoji i VLAN podrska-za 802.1Q Virtual LAN standard.

Karakteristike i prednosti

Sta korisnik dobija prikljucenjem na internet bezicnim putem

24h online internet konekciju,

 

  • Za koriscenje interneta ne placate sate kao kod modemskog pristupa. Drugim recima nema zauzetosti linije ka provajderu. Imate stalnu danonocnu konekciju tako da ne morate da vodite racuna o utrosenom vremenu dok ste na internetu

 

veliku brzinu prenosa: 128 kbit/s — 155 Mbit/s


  • Brzine koje se ostvaruju koriscenjem bezicnog interneta nekoliko desetina puta su vece od klasicnih    modemskih. U praksi to znaci da cete neki fajl velicine na primer od 1Mb prevuci za svega nekoliko sekundi

 

pristupacne cene,

 

  • Zahvaljujuci velikom izboru tarifnih paketa svaki korisnik moze da se odluci za paket koji mu najvise odgovara

 

VPN umrežavanje izdvojenih korisničkih lokacija korišćenjem IP-a,

 

  • Ako imate predstavnistvo, ekspozituru, centralu ili magacin u drugom gradu ili drzavi, u mogucnosti  ste da ih povezete koriscenjem TRoN-VPN servisa u jedinstvenu mrezu sa veoma brzim pristupom

 

uvid u ostvarene konekcije kao i ostvareni saobraćaj analiticki i graficki

 

  • Svaki nas korisnik na nasem sajtu pored karakteristika veze i realizovanih uplata ima uvid u svoje    konekcije sa vremenom trajanja kao i ostvareni saobracaj u oba smera po svakoj konekciji

 

Koje su prednosti bezicnog pristupa internetu

brzo uspostavljanje veze,
ne morate posedovati telefonsku paricu,
brzine (preko 5 Mbit/s) su moguće pored optickih veza samo preko bežičnih uređaja

nezavisnost od postojece infrastrukture i konfiguracije terena,
domet do 50+ km
preseljenje opreme: ako jednog dana promenite adresu, uređaj se može lako premestiti na novu lokaciju

Prednosti u odnosu na druge tipove konekcije

Koje su prednosti bezicnog pristupa internetu u odnosu na kablovski internet

jevtinija instalacija (nije potrebno ulaganje u skupe kablove kao i njihovo postavljanje),

nezavisnost od postojece infrastrukture i konfiguracije terena,

preseljenje opreme: ako jednog dana promenite adresu, uređaj se može lako premestiti na novu lokaciju

u slucaju ispada sistema, veoma lako se uspostavlja nova konekcija sa nekom od aktivnih antena u etru

oslobodjeni ste briga oko iznenadnog presecanja kabla, pada bandere, elektriziranja, nedostatka mase i sl.

 

Koje su prednosti bezicnog pristupa internetu u odnosu na ADSL internet

ne morate posedovati telefonsku paricu,

znatno vece brzine pristupa internetu,

znatno veca mogucnost izbora tarifnih paketa,

znatno manji ping (veoma bitno za igrice),

puni dijagrami protoka (bez faznih prekida) i veca sigurnost u radu

Postupak prikljucenja na TRoN Wireles

Ukoliko zelite da sa mesta gde stanujete ili radite na teritoriji opstine Kraljevo imate brz i kvalitetan pristup internetu, potrebno je da nam se javite na telefon 036/319-319 kako bismo Vas obavestili o mogucnostima prikljucenja na wireless mrezu i potebnoj opremi nakon cega biste mogli da izaberete jedan od ponudjenih paketa iz cenovnika.

Da biste bili sigurni da cete imati kvalitetan signal, potrebno je da sa vase lokacije ostvarite opticku vidljivost sa nekom od nasih antena. U protivnom, nasa servisna sluzba izaci ce na teren da bi proverila uslove kvalitetnog prijema.