https://tron.co.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/734227nambr_uan.jpglink
https://tron.co.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/611653nambr_tu.jpglink

Pored standardnih parametara za pristup internetu, mail nalogu ili prezentaciji, postojećim i novim korisnicima Tron pruža odgovore na sva pitanja koja se tiču internet podrške.

Parametri za pristup:

DNS Server 1

46.151.128.2

DNS Server 2

46.151.128.3

Incoming Mail Server

pop3.tron.rs

Outgoing Mail Server

smtp.tron.rs

Web Server

46.151.128.3

 

Često postavljana pitanja


1) Sta je to wireless internet i kako radi ?

Wireless ili bezicni internet je novija svetska tehnologija koriscenja interneta koja se realizuje na velikim brzinama bez koriscenja kablova. Jedan ili vise racunara povezanih u mrezu koriste internet preko antene koja je usmerena na jedan od internet primopredajnika.

 

2) Sta mi je od opreme potrebno da bih mogao da koristim vas bezicni internet ?

U zavisnosti od toga da li vam je potreban internet na jednom ili vise racunara, osim antene, pripadajucih kablova i konektora, potrebna vam je ili wireless kartica ili access point ili ruter.

 

3) Koliko je velika antena za bezicni internet i kako izgleda ?

Obzirom da bezicni internet radi na visokim frekvencijama (malim talasnim duzinama) antene nisu velikih dimenzija. Uglavnom su u upotrebi za manje udaljenosti i jace signale yagi antene duzine oko 70cm i tezine oko 0.5 kg, dok se na vecim udaljenostima i kod slabijih signala koriste grid (resetkaste) antene sirine do 1m i tezine do 2 kg.

 

4) Procitao sam da bezicni internet nije siguran i da moze da se “hakuje”. Da li je to tacno ?

Samo teoretski. U stvari ni manje ni vise od ostalih tipova interneta. Danas postoje vrhunski sistemi zastite koji omogucavaju nesmetano koriscenje interneta uz punu kontrolu kako od strane korisnika, tako i od strane provajdera. Svaki nasilan pokusaj upada se evidentira i biva prosledjen organima gonjenja.

 

5) Hteo bih da se raspitam kod nekog od vasih korisnika o kvalitetu interneta koji nudite. Da li mogu negde da pogledam vasu referentnu listu ?

Izvod iz nase referentne liste, mozete pogledati ovde.

 

6) Zainteresovan sam za vas bezicni internet. Kome da se javim i sta moram da obezbedim kao preduslov za instalaciju ?

Osnovni preduslov za koriscenje bezicnog interneta je opticka vidljivost sa jednom od nasih predajnih antena. Za montazu antene potrebno je obezbediti vertikalni metalni stub precnika 1-2 cola na poziciji sa koje se vidi predajna antena. Za dalje informacije pozovite nas kontakt telefon 319-319

 

7) Sta mi se vise isplati, da sam kupim i instaliram opremu ili da se javim vama za kompletnu uslugu ?

Iako je kompletna oprema za bezicni internet kod TroN-a nesto skuplja, preporucujemo da je nabavite kod nas, jer radimo samo sa opremom ciji je kvalitet proveren u eksploataciji, a osim toga podesavanje i konfiguracija opreme, kao i otvaranje naloga su besplatni.

 

8) Mogu li ja sam da instaliram opremu za bezicni internet ?

Da, ukoliko ste sami instalirali opremu, potrebno je da nam se javite kako biste otvorili nalog za pristup internetu i istovremeno dobili pristup na nekoj od nasih antena.

 

9) Imam instaliran hardver za bezicni internet. Za modem sam kupovao sate, a kako se kupuje bezicni internet ?

Koriscenje bezicnog interneta nije vezano za sate, posto ste 24 sata non-stop na vezi. Dakle ne placa se vreme nego se ili unapred zakupljuje protok u gigabajtima ili se unapred pretplatite za neki flat paket saglasno cenovniku i koristi se sve dok se ne potrosi. Uvid u trenutno stanje  potrosnje, kao i izvestaji o konekcijama za prethodni period mogu se naci na nasem sajtu www.tron-inter.net – rubrika “provera wirelessa”.

10) Gde treba da usmerim antenu, gde su postavljeni predajnici za Tron-internet ?

Trenutno TroN ima veci broj primopredajnih antena, koje su postavljene na sledecim lokacijama: Dom Drustvenih, Vodotoranj, Borca, Stolovi, Mataruska Banja, Vrdila i Goricani. Mape pokrivanja i vise tehnickih detalja, mozete pogledati ovde.

11) Da li bezicni internet ima veze sa satelitskim internetom ?

Ne. Satelitski internet ima prednost samo kod jednosmerne razmene fajlova. U slucaju surfovanja, zbog udaljenosti satelita od korisnika pingovi su izuzetno veliki pa se ovaj nacin koriscenja interneta moze samo posmatrati kao dopuna bezicnom.

12) Da li bezicni internet koji koristim dolazi kablom/DSL-om/satelitom/telefonom ?

Internet okosnica TRoN interneta je partnerski odnos sa BeoTelNet-om sa kojim je povezan stalnom, direktnom optickom gigabajtnom vezom do Beograda a cime je ukljucen u pouzdanu mrezu visokih performansi koja pruza mogucnost pristupa svim danas raspolozivim standardnim internet uslugama.

13) Koliko je vas bezicni internet brz, i da li moze da bude jos brzi ?

Svaki korisnik moze da izabere brzinu sa kojom ce pristupiti internetu. Za razliku od drugih tipova konekcija, ovde nema ogranicenja, sto znaci da teoretski gledano, korisnik moze zahtevati brzinu linka onoliku koliko sam provajder poseduje, odnosno koliko mu provajder dodeli.

14) Da li brzina i kvalitet bezicnog interneta zavise od vremenskih prilika ?

Bitna prednost bezicnog sistema je i potpuna otpornost na spoljne meteoroloske uticaje kao sto su smog, kisa, sneg, vetar ili magla.

15) Kod nekih provajdera postoji vremensko ogranicenje za koje moram da iskoristim protok koji sam uplatio. Da li je to slucaj i kod vas ?

Ako je u pitanju flat pristup, uplaceni internet mora se potrositi u roku od mesec dana, a ako je u pitanju zakupljeni prepaid internet, korisnik ga moze koristiti i do godinu dana pod uslovom da ne pravi pauze u koriscenju duze od tri meseca.

16) Kupio sam 1Gb protoka. Koliko ce to da mi traje ?

Sve zavisi od toga kako se internet koristi. Ako u proseku 5-6 sati dnevno posecujete sajtove, primate i saljete mail-ove, chat-ujete ili telefonirate, mozete racunati da cete 1Gb potositi za 3-4 meseca.

17) Da li mi se vise isplati da kupujem bezicni internet preko firme ?

Detaljan cenovnik internet usluga kako za individualne korisnike tako i za pravna lica nalazi se ovde. Obe kategorije korisnika mogu da izaberu ili flat rezim pristupa ili tarifiranje interneta po prenetoj kolicini podataka.

18) Imam od ranije kod vas nalog na modemskom internetu. Ako otvorim wireless nalog da li mogu da zadrzim isto korisnicko ime ?

Ne postoji direktna veza izmedju korisnickih imena na modemu i wireless-u. To znaci da mozete koristiti isto ime, naravno ukoliko nije zauzeto. Kada je mail nalog u pitanju, podrazumeva se da njegovo koriscenje ne zavisi od tipa konekcije.

19) Imam vise racunara vezanih u mrezu. Da li na svakom od njih mogu da imam internet i da li to povecava cenu ?

Na svakom od racunara (ukoliko su vezani u mrezu) moze se napraviti internet konekcija ISTE brzine bez obzira koliko racunara imate u mrezi. To se resava instalacijom rutera, sto samo neznatno poskupljuje celu investiciju.

20) Da li mogu da dobijem staticku IP adresu ?

Da, ukoliko vase poslovanje zahteva stalnu IP adresu, mozete nam uputiti zahtev za dodelu staticke IP adrese bilo da je ona lokalna ili javna.

21) Da li preko bezicnog interneta mogu da ostvarim VPN konekciju ?

Da, obzirom da nasi korisnici imaju uvek na raspolaganju brz internet, ova vrsta konekcije je veoma aktuelna. TroN je do sada povezao u LAN mrezu veliki broj firmi ne samo iz Beograda, t.j. Srbije vec i iz celog sveta sa svojim predstavnistvima u Kraljevu.

22) Ja zivim van grada, u selu …. Da li mogu da koristim bezicni internet ?

Da, bez obzira na daljinu, ukoliko izmedju vase lokacije u vasem mestu i neke od nasih antena nema fizickih prepreka.

23) Instalirao sam bezicni internet na racunar u mom stanu. Imam i laptop. Da li mogu na internet preko njega ?

Mozete i to na vise nacina uz manje nadgradnje, o cemu treba da kontaktirate nasu servisnu sluzbu.

24) Mogu li da bezicni internet delim sa komsijom/stanarima u zgradi ?

Da, mada u principu nema bitne razlike u troskovima prikljucenja. Medjutim, ukoliko se internet deli na veci broj prikljucaka, na primer u zgradi, to bitno pojevtinjuje troskove po jednom prikljucku.

25) Zaboravio sam pasword za konekciju na bezicni internet. Sta da radim ?

Na nasem sajtu, pored uvida u trenutnu potrosnju interneta, mozete i da promenite pristupni password. Ali ako ste ga zaboravili, pozovite nas i mi cemo nakon identifikacione provere to odmah uraditi umesto vas.

26) Mogu li da koristim isti mail nalog koga sam koristio ranije pri modemskoj konekciji ?

Mail nalog ne zavisi od nacina konekcije na internet, tako da sve ostaje po starom, sto znaci da mail mozete slati i primati ili preko web-a ili preko nekog od zato predvidjenih programa sa istim parametrima kao i pri modemskoj konekciji.

27) Uskoro se selim. Da li mogu da koristim bezicni internet i na novoj lokaciji ?

Da, vrlo jednostavno i brzo ukoliko  i na novoj lokaciji imate opticku vidljivost sa jednom od nasih antena.

28) Koliko najvise mogu da budem udaljen od antene a da imam zadovoljavajuci signal ?

Pogledajte mape. U principu signal zavisi od puno raznih faktora a jedino je merodavan nivo vaseg signala na nasem serveru. Prakticno, ne postavlja se pitanje daljine, nego opticke vidljivosti izmedju vase i nase antene, kao i kvaliteta ugradjene opreme.

29) Iz mog stana mogu da vidim vasu antenu, ali je izmedju jedno olistalo drvo. Da li ce to da pravi smetnje u prijemu interneta ?

Posto se radi o visokim frekvencijama, svaka prepreka je diskutabilna, pa i olistalo drvo narocito ako se nalazi blizu vase antene, pa je zato preporucljivo da ga ako je ikako moguce “zaobidjete”.

30) Korisnik sam vaseg bezicnog interneta. Da li sam bezbedan od upada hakera, virusa, spamova ?

Budite sigurni da sto se toga tice, imate maksimalno mogucu obezbedjenost. Ipak, narocito ako ste na javnoj adresi a zelite da 100% budete bezbedni, neophodno je da imate licencni softver sa otvorenim autoupdate-om, dobar antivirusni program i stalno ukljucen firewall.

31) U sledecih par nedelja/meseci bicu na putu. Da li je potrebno da odjavim uslugu koriscenja interneta ?

Ukoliko ne podlezete ugovoru o iznajmljivanju opreme, onda nije neophodno, sto znaci da kada nakon prekida ponovo pocnete da koristite internet, nastavljate odakle ste stali.

32) Danas sam koristio bezicni internet. Kako da znam koliko sam potrosio i koliko mi je jos preostalo interneta ?

Sa naseg sajta www.tron-inter.net ulogujte se sa vasim podacima preko rubrike “provera wirelessa”. Tamo imate pored trenutnog stanja i izvestaje o DL/UL potrosnji po svakoj konekciji koju ste ostvarili u prethodnom periodu.

33) Dok sam bio kod drugog provajdera, on mi je obracunavao protok kao zbir download-a i upload-a. Da li je to tako i kod vas ?

Ne, nasim korisnicima ne obracunavamo zbirni, nego jednosmerni protok, dakle ili upload ili download, odnosno onaj koji je za dati period ili uplatu bio veci.

34) Zasto su cene interneta u takozvanom flat pristupnom rezimu toliko razlicite ?

Flat rezim koji se danas prodaje po znatno nizim cenama, zasniva se na tome da veci broj korisnika deli isti neki, obicno manji internet resurs. Bitna mana takvog pristupa je negarantovana brzina, jer ako u jednom vremenskom trenutku vise korisnika koriste download, to znaci da ce ostali imati otezan pristup internetu. Kod punog pristupa korisnik sam raspolaze internet resursom, ali je zato cena takvom pristupu znatno veca.

35) Ne mogu da se konektujem. Do malopre je bilo sve u redu. Sta je u pitanju ?

Najverovatnije ste potrosili uplaceni protok ili vam je istekla mesecna uplata. Drugi razlog moze da bude password ako ste ga zaboravili ili pogresno kucate. Ako ni to ne pomogne, kontaktirajte nasu servisnu sluzbu.

36) Na mom laptop-u postoji ugradjena wireless kartica. Da li preko nje mogu da koristim vas bezicni internet ?

Gotovi svi danasnji laptop-ovi imaju ugradjenu wireless karticu ali ona je predvidjena za rad sa slabim signalima, obicno u okviru stana ili kancelarije. Sa njim mozete da primate bezicni internet ali samo ako u stanu instalirate access point koji sa jedne strane ostvaruje konekciju sa nama preko eksterne antene.

37) Kupio sam i instalirao opremu za wireless. Nakon skeniranja pojavilo mi se nekoliko vasih antena, ali ne mogu da se konektujem. Sta da radim ?

Da biste se konektovali i koristili internet preko jedne od nasih antena, potrebno je da otvorite nalog i da dobijete prava sa kog racunara mozete da koristite bezicni internet.

38) Otvorio sam nalog za koriscenje bezicnog interneta kod vas. Da li mogu da koristim svoj nalog kod mog druga koji takodje koristi bezicni internet ?

Ne, koriscenje naloga iskljucivo je vezano za korisnikov hardver i bez prethodne najave, ne moze se koristiti sa drugog racunara.

 

39) Koliko najmanje novca treba da pripremim da bih mogao da koristim bezicni internet ?

Najjevtiniji internet paketi koji se mogu kupiti kostaju vec od 290 dinara.

40) Koristim vas bezicni internet. Drug iz inostranstva mi se zali da ne moze da mi posalje slike na moj mail. U cemu je problem ?

Problem nije vezan za bezicni internet, vec se najverovatnije radi o prekoracenju velicine mailbox-a. Naime, za slanje i primanje vecih fajlova izbegavajte koriscenje mail-a. Javite nam se da vam otvorimo ftp nalog.